Bättre miljö och ekonomi med solceller

Solceller är en bra investering för både miljön och plånboken. En installation kan betala sig självt redan efter 10 år. Samtidigt är det bra för miljön med lokalproducerad elektricitet.

Solceller säljer som smör i solsken idag vilket inte är så konstigt. Priserna har rasat medans effektiviteten har ökat. Idag kan man enkelt beställa och få en professionell installation gjord för ett pris som gör att man kan räkna hem investeringen på ca 10 år.

Bra solceller har en garanterad livslängd på 30 år med cirka 10% förlust i effektivitet. Detta är dock beräknad livslängd, faktum är att det är konservativt räknat och solcellerna kan komma att fungera mycket längre än så. Något att tänka på är även att beroende på var i landet man bor så ger solceller olika effektivitet, solceller i Västerås ger mer än solceller i Sundsvall.

Storlek och typ av installationer

Det finns många val att göra för den som vill ha olika funktioner, pris och storlek samtidigt som ytan på tak eller markinstallation sätter begränsningar. För att vara berättigad till skatteavdrag så krävs att installationen gör det möjligt att sälja producerad el tillbaka till nätet. Om man vill ha så kallad ö-drift, det vill säga att man har el även vid strömavbrott så krävs batterier och lösningar för just det.

För att veta hur mycket man behöver för att bli helt självförsörjande på el så bör man titta på sin förbrukning i första hand. Elräkningen är en bra början för att få en uppskattning på hur mycket man behöver.