Hyra lägenhet Göteborg – är det svårt?

Är det svårt att hitta hyra lägenhet i Göteborg? Svaret är att det, precis som i Stockholm, kan vara svårt att lyckas och att man får vara beredd att kämpa för att lyckas. I den här texten ska vi ge några konkreta tips och råd om hur du lyckas, men vi ska även visa upp vilka fallgropar som finns och hur du undviker dessa.

Göteborg har många likheter med Stockholm sett till bostadsmarknaden. År av stigande priser för bostadsrätter och ett passivt byggande av hyresrätter – samt mängder av ombildningar – har lett till en situation där unga människor har svårt att hitta en bostad. Man har ännu inte lyckats spara ihop pengar för insatsen till en bostadsrätt och bostadskön ringlar sig långsamt framåt.

Många blir lurade

Detta gör att man till stor del tvingas söka sig till andrahandsmarknaden och väl där också komma till insikt i att det kan vara väldigt dyrt och att det kan handla om boenden för väldigt korta perioder. Det innebär även en risk i att bli lurad. Tyvärr så ser man att många, i ren desperation, missar att tolka olika varningssignaler.

Hur kan det komma sig att en lägenhet i centrala Göteborg läggs ut för så lite pengar? Sanningen är, tyvärr, att den lägenheten sällan finns. Det handlar om att man skickar en hyra i förskott och en avgift i deposition för något som inte existerar. Det finns många exempel på just detta. Vårt råd är att du litar på instinkten. Låter det för bra för att vara sant så är det förmodligen exakt så det ligger till också.

Hyra lägenhet i Göteborg – så lyckas du

Hur lyckas man då hitta och hyra en lägenhet i Göteborg? Vi radar upp några snabba tips i den frågan och enligt följande:

  • Använd internet. Idag finns det sidor på nätet som fungerar som seriösa förmedlare av lägenheter i Göteborg. Du registrerar dig – precis som alla uthyrare – med bankid och du skapar en profil där du fyller i information om dig själv samt där du kan filtrera utifrån storlek på bostad och område där du helst kan tänka dig att bo. Fördelen med att välja en seriös förmedlare är att du också får en mellanhand som kan hjälpa dig med allt från juridiska frågor vidare till hur man upprättar ett avtal och med vilka försäkringar man behöver. Utöver detta så betalar man även hyra via förmedlaren och har man bra kreditvärdighet – något som kollas upp – så betalar man heller ingen depositionsavgift.
  • Använd kontaktnätet. Se till att du syns och att du vill hyra lägenhet i Göteborg. Berätta för kollegor, studiekamrater och alla andra du träffar – på exempelvis krogen – om din situation. Du kan även använda dig av sociala medier och se till att få spridning genom detta.
  • Tänk utanför boxen. Många binder upp sig vid ett och samma område. Men, Göteborg är en storstad och det innebär att man A) kan hitta rena smultronställen lite varstans och B) att man också kan ta sig från punkt A till punkt B på nolltid genom en välutvecklad kollektivtrafik. Vårt råd: Sök över hela Göteborg och inte enbart centralt. Ett annat tips är att du överväger att dela bostad med någon annan. Det ger dig dels billigare hyra, men dels också ett större utbud att ta del av.